maandag 15 augustus 2016

Appel-walnootbrood

Al een tijdje lagen er een paar appels op de schaal te verpieteren en ook bezat ik een ruime hoeveelheid walnoten. Tijdens het uitlaten van Carmen (de hond) componeerde ik dit brood.
Het is heel sappig en lekker en heeft door de anijs en kaneel een fijne nasmaak. Ik bakte de broden in mijn 2 Römertopfs.

100 gram geroosterde walnoten (in droge koekenpan, tot ze beginnen te ruiken)
150 gram geraspte appel (2 stuks) zonder schil
10 gram rietsuiker
een flinke snuf kaneel
1 theelepel fijn gewreven anijszaad (in de vijzel)
wat citroensap
500 gram biologisch volkorenmeel
500 gram Amerikaanse patentbloem
18 gram zout
15  gram korrelgist (misschien kan dat minder, maar dat probeer ik nog uit)
660 gram water

Breek de walnoten in iets kleinere stukjes, niet te klein. Rasp de appel en druppel er wat citroensap overheen. Strooi de suiker en de kruiden erover, gevolgd door de meelsoorten, gist en zout.
Roer goed door elkaar, voeg dan het water toe en roer flink. Kneed dan kort met je handen tot een samenhangende bal, 10 minuten rust in afgesloten bak.
Ik kneed volgens de methode van Emmanuel Hadjiandreou, het deeg had er echt zin in en gaf gewillig mee.

1 uur rijzen in afgesloten bak.
Neem uit de bak en duw met natgemaakte handen plat op je werkvlak. Deel in 2en, bol even op en laat rusten, 5 minuten. Rol er daarna 2 worsten van en leg in de Römertopf. Zet ze alvast in de koude oven, 30 minuten rijzen.
Steek de oven aan en zet op 250 graden. 45 minuten bakken, daarna de deksels eraf.
Nog 15 minuten bakken zonder deksel dan zijn ze  klaar. Voorzichtig uit de oven halen, alles is héét.



2 opmerkingen:

  1. Hoe smaakte die??? Ben zo benieuwd! Gek op anijs, walnoot, appel, kardemon etc.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super lekker!! Hele subtiele smaken lijkt me heerlijk met bv komijnekaas of nagelkaas.

    BeantwoordenVerwijderen