vrijdag 2 september 2016

Bietenbrood met appel en walnoten

Van de haringsalade van gisteren had ik 4 bietjes over. Ik herinnerde me een recept in het boek van Emmanuel Hadjiandreou met bietjes, maar die waren rauw en het was desembrood.
Dan maar zelf aan de slag.
Tijdens de wandeling met Carmen bedacht ik de smaken die bij de bietjes zouden passen: appel, walnoot, kaneel, citroen en wat nootmuskaat. En dan eten met geitenkaas, leek me wel wat.
Ik nam een eiwitrijk meel, omdat er veel vulling in het deeg ging. Kwam er tenminste wat lucht in.
Op de markt had ik James Grieve appels gekocht, die zijn er maar kort, maar die zijn zó lekker en smakelijk!

500 gram Amerikaans patent
120 gram walnoten (rauw)
300 gram gekookte, geraspte bietjes
1 James Grieve appel, gewicht: 182 gram, geraspt en bedruppeld met citroensap
1,5 gram kaneel
9 gram zout
5 gram korrelgist
300 gram water
wat citroensap om op de appel te druppelen
kneepje honing
mespuntje nootmuskaat

Weeg het meel af en roer de gist, het zout, de kaneel en de nootmuskaat er doorheen.
Hak de noten grof en voeg toe.
Voeg de geraspte bietjes en appel toe en roer goed door.
Druppel er wat honing overheen en voeg dan het lauwwarme water toe.Het lijkt veel water, maar uiteindelijk was ik zeer tevreden over de consistentie van het deeg.
Roer het geheel om tot een grove massa en laat 10 minuten afgedekt staan.

Trek en duw het deeg rondom en wacht weer 10 minuten, in totaal 4 maal trekken en terugduwen.
Draai de bal om en laat 1 uur rijzen.







Na dat uur zag het deeg eruit als een bloederige hersenmassa. Ik haalde het uit de bak en besloot het in de Römertopf te bakken, om uitlopen te voorkomen. Ik vormde het tot een bal en bracht deze op spanning. Op internet kun je hier filmpjes over vinden. Ik bekleedde de topf met bakpapier en liet het deeg nog 20 minuten op de aanrecht staan.
De topf ging in de koude oven die ik op 250 gr zette en na 45 minuten haalde ik het deksel eraf. Wauw!!  Mooi, maar het brood moest nog 15 minuten bakken zonder deksel.Het resultaat was spectaculair te noemen, het kon zo mee in een Halloween optocht.

Door de vochtige ingrediënten duurde het even voor het brood was afgekoeld, maar uiteindelijk proefden mijn man en ik er een stukje van. Echt héél erg lekker!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten