zaterdag 10 september 2016

Super vruchtenbrood

 Ooit had ik eens een vruchtenbroodje gebakken naar een recept van Bill Granger, een Australische tv chef. Je ziet hem niet zoveel meer de laatste tijd..
Ik las het recept eens door en vond dat er niet veel van klopte.
Er zat geeneens zout in brrr.
Ik heb het veranderd en er een heerlijk brood van gebakken in de Römertopf. Alleen de temperatuur had wel wat lager gemogen, gezien de zéér donkere onderkant. Maar ach, het korstje kan er af gesneden worden. Ik had bij de Appie een pot ontbijtmix gescoord, met de bedoeling dit te gebruiken in het brood. En dat smaakte héél lekker!

450 gram bloem
50 gram havervlokken
9 gram zout
5 gram korrelgist
150 gram gedroogde appeltjes in stukjes
50 gram gedroogde cranberry's of rozijnen
50 gram pecannoten iets kleiner gehakt
100 gram ontbijtmix mango & kokos
50 gram rietsuiker (biologisch)
1/2 theelepel kaneel
1 flinke lepel honing
300 gram karnemelk en eventueel nog wat water als het deeg droog lijkt (50 gram)

Omdat het vandaag weer eens flink warm was, heb ik de karnemelk direct uit de koelkast toegevoegd en koud water genomen.
Roer de droge ingrediënten door elkaar en voeg dan de vruchten en de noten toe. Wees niet spaarzaam met vocht, want de appeltjes gaan vocht opnemen en opzwellen.
Voeg de melk en de honing toe en roer goed. Het deeg moet nat zijn, voeg eventueel wat water toe.
Kneden is bijna niet mogelijk, probeer 4 maal te rekken en te vouwen in de bak, met steeds 10 minuten rust. Er verschijnen belletjes. Na de 4e keer laat je het 1 uur rijzen. Ik heb het daarna op de aanrecht, die ingesmeerd was met olie, kunnen rekken en vouwen en het opgebold in de Römertopf gelegd.










Na 30 minuten de topf in de koude oven zetten en deze aan zetten op 200 graden. Ik had 250 gedaan en dat was te heet. Na 3 kwartier het deksel eraf halen en nog 15 tot 25 minuten laten bakken. Hij zou nu gaar moeten zijn, maar dat kun je bij dit brood alleen controleren door de binnentemperatuur te meten. Die zou boven de 90 graden moeten zijn...
Laat het brood-als je kunt- zeer goed afkoelen. Eet met ricotta en honing (volgens Bill) of met oude kaas (volgens Ariane)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten