maandag 12 december 2016

2 lekkere busbroden, voor de beginnende bakker

Deze broden lukken eigenlijk altijd, dus aan de slag.
Ik bak 2 broden tegelijk, anders staat mijn oven aan voor 1 brood, dat vind ik zonde.
Zet eerst alles klaar wat je nodig hebt, weegschalen, zout, gist, meel, water.











1 bruin brood (volkoren is het niet, want er zit 100 gram bloem in)
500 gram biologisch volkorenmeel
100 gram biologische bloem
400 gram water
10 gram zout
6 gram korrelgist
 Doe de ingrediĆ«nten in een kneedmachine en kneed 10 minuten, of kneed met de hand tot het deeg soepel aanvoelt en niet meer plakt.
Doe in een afgesloten bak en laat 1 uur rijzen.

1 wit brood
600 gram biologische bloem
380 gram water
10 gram zout
6 gram korrelgist.

Dezelfde behandeling als hierboven. Wel iets minder water, volkorenmeel kan meer water opnemen.
Zet de bakken op een warme plaats in huis en laat rijzen.
Na 1 uur begin je het volkoren deeg te vormen.
Zet eerst de oven aan, die moet 250 graden worden. Vet 2 broodblikken in met roomboter.
Haal het deeg uit de bak en maak er een bal van. Draai hem op de aanrecht rond tussen je handen, zodat er spanning op komt. 10 minuten onafgedekt laten rusten.
Hetzelfde met het witte deeg.Zo bouwt het deeg spanning op en krijg je een mooie ovenrijs. Vorm het deeg door de bal om te draaien en uit te trekken tot een vierkante lap. Sla de bovenkant tot de helft terug en vouw de "schouders"naar binnen. Rol het deeg op met behulp van je duimen, maak je handen eventueel vochtig. Leg in het blik, zak eromheen en een knijper er op. Het rijst tot de oven op temperatuur is, maar minstens 1 halfuur. Zie de foto's hieronder voor het vormen. Als de oven 250 graden is, zet je de blikken er in. Ik bak ze 35 minuten, maar zorg er voor dat het brood gaar is van binnen. Dit kun je meten met een kernthermometer. Het moet 95 graden zijn. Stort de broden op een rooster.
Als je de volgende morgen knapperig brood wilt, pak je meteen 1 brood in een theedoek in. Dat werkt echt!
Ziehier het resultaat:

Het vormen van het deeg.