woensdag 16 augustus 2017

pide ekmek

Dit is mijn eerste Turkse brood en ik ben er best blij mee. Ik zag op YouTube dat de dames het brood met de vingertoppen indrukken en met de zijkant van de hand in vierkantjes verdelen. De randjes van de blokjes worden met een vork ingeprikt. Ik gebruikte mijn lame om in te snijden en met een vork prikte ik het deeg in.

Nodig voor een groot brood:
450 gram bloem, event biologisch
345 gram water(dit lijkt veel, begin met een gedeelte en voeg steeds iets toe)
10 gram olie(arachide bv)
7 gr droge gist
9 gram zout(veel, maar daar wordt het brood wel lekkerder van)
5 gram suiker
1 ei, losgeroerd, en wat sesam- of nigellazaadjes om er op te strooien

Roer de droge ingredienten door elkaar en voeg al knedend water toe, tot je een mooi soepel deeg hebt.Laat 1 uur afgedekt rijzen.
Neem het deeg voorzichtig uit kom of bak en duw of rol het plat. Gaat dat niet zo lekker, laat het dan even rusten.
Maak een rand met je vingertoppen en blokjes met de zijkant van je hand. Kijk anders even op You Tube voor instructies. Laat het deeg op een bakplaat afgedekt nog wat staan tot de oven heet genoeg is (230 gr)
Smeer het deeg in met het ei en strooi de zaadjes erover.
Bak tot het lekker bruin is en hol klinkt als je er op klopt. Of meet de kern temp(95)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten