vrijdag 11 augustus 2017

Wit breekbrood

Deze heerlijke breekbroodjes kun je bij het ontbijt eten met roomboter en jam, kaas of ham, maar ook tussendoor met een lekker kroketje of harinkje.
Ik gebruikte een metalen braadslee van 23,5 bij 30 cm, bekleed met bakpapier.
Ik maakte een rijk deeg:

1000 gram biologische bloem
10 gram gist
18 gram zout
ongeveer 700 gram water(koud)
1 ei
2 flinke eetlepels boter

Kneed het deeg met de hand of de machine tot het er glad uitziet en niet al te erg meer plakt. Bol mooi op en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Na het rijzen 2 maal stretch&fold en 10 minuten rust op de aanrecht.(afgedekt)
Strooi bloem op het oppervlak en verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes(gebruik de weegschaal)
Bol elk stukje mooi op en plaats in de vorm.
Grote plastic zak erover, oven aan op 250gr.
Als de oventhermometer 200gr aangeeft gaat het blik in de oven, beetje onderin.Ik heb een gasoven met alleen onderwarmte... bij een oven met onder-en bovenwarmte kun je beter een lagere temperatuur aanhouden.
Omdat er boter en ei in het deeg zit, bestaat de kans op verbranden, houd ze in de gaten.
Prik met een kernthermometer af en toe in de bolletjes, na 35 minuten zullen ze van binnen 95gr zijn. Dus gaar.
Laat op een rek afkoelen en vries eventueel een gedeelte in.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten