https://www.youtube.com/watch?v=VqH8KO0Gui8
Maar geen duidelijk recept. Toen maar the Weekendbakery geraadpleegd en gelukkig, daar stond een goed recept op, met een voordeeg.
http://www.weekendbakery.com/posts/fun-met-de-fougasse/
Ik ben dól op voordeegjes in alle vormen, met gist, met desem, héérlijk!
Maak 's morgens om 11 uur een poolish, als je je brood bij het diner wilt serveren.(en als je een echte Nederlander bent die om 6 uur aan tafel gaat)
150 gram bloem
50 gram volkoren meel
200 gram water
1 gram korrel gist (hoe weeg ik 1 gram af ?? Ik heb een piepklein, zeer duur weegschaaltje waarmee dat kan)
Roer eerst de droge ingrediënten door elkaar en voeg dan het lauwwarme water toe. Sluit het bakje af en laat minstens 4 uur staan op kamertemperatuur.
Heerlijk om te zien hoe het deegje zich ontwikkelt!
Na 4 uur of wat langer weeg je de ingrediënten voor het deeg af in een grotere bak.
300 gram bloem
8 gram zout
5 gram korrelgist
120 gram water
Je kunt er nu olijven, kruiden of semi-zongedroogde tomaatjes aan toevoegen.
Roer de droge ingrediënten door elkaar (Ik voegde wat kruiden toe: rozemarijn en oregano) en roer dan het water en de poolish erdoor.
Kneed 7 minuten en laat dan 30 minuten rusten.
Stretch en fold en laat weer 30 minuten rusten.
Verdeel hierna het deeg in 2en of in 4en. Laat 20 minuten rusten en steek de oven aan, 230 gr. Ik gebruik een ovensteen.
Rek het deeg uit op een stuk bakpapier tot het op een blad lijkt en maak er inkepingen in met een mesje, creditcard of pizzasnijder.
Schuif de fougasse met een ovenschieter op de steen en bak 12 minuten. Controleer of het brood gaar is, bij mij was het eerste brood pas na 20 minuten gaar. Bak daarna het 2e brood, dat kan dat wat korter omdat de oven al heet is.
Wij aten de fougasse bij salade niçoise, het smaakte goed, maar ook weer niet overdréven goed....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten