maandag 25 juli 2016

2 stoere tarwerogge broden

Het bruine brood was op, dus moest er vandaag gebakken worden. Ik had nog behoorlijk veel tarwerogge meel staan, dus dat ging het vandaag worden.

800 gram tarwerogge meel (van de Zuidmolen)
200 gram Amerikaans patent
18 gram zout
10 gram korrelgist
685 gram water(of meer, als je deeg droog aanvoelt)

Meng de droge ingrediƫnten in een ruime bak of kom. Voeg het lauwe water toe en roer en kneed het grofweg door elkaar.Dek kom of bak af.
10 minuten rust.
Pak een stukje deeg, trek het iets omhoog en stop het in het midden terug. Maak zo een rondje om je deegbal, 8 Ć  10 maal trekken en duwen.
10 minuten rust.
In totaal 4 maal trekken en duwen met 10 minuten rust tussendoor.
Na de laatste keer draai je de bal om en laat het deeg afgedekt 60 minuten rijzen. Ik ga dan meestal de hond uitlaten.
Vet 2 bakblikken voor 1 heel brood in. Ik gebruik roomboter.
Duw de deegbal flink plat met natgemaakte handen. Ik gebruik tijdens het vormen 2 deegschrapers van plastic: een trapeziumvorm en een halve maan. Gebruik niet teveel bloem!
Deel het deeg in 2 gelijke stukken. Strech &fold 1 maal en laat even rusten. Steek de oven aan op 250 graden.
Rol het deeg mooi strak op tot een worst en leg met de naad naar beneden in de vorm. Bepoeder eventueel met wat bloem. Stop in een plasticzak en sluit af.
45 minuten rijzen.
Als de oven op temperatuur is en het brood voldoende gerezen, haal je de zakken eraf en snijd je het deeg in met een lame. Dat is een scheermesje op een stokje.
Hup in de oven en bakken maar. Die van mij moesten 37 minuten, maar dat verschilt per oven.
Lossen, genieten van de geur en af laten koelen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten