Ik bak met desem sinds februari 2016 en leer nog elke dag bij.Ik bak ook met gist en soms met een mengsel van beide, zgn hybride brood. De laatste weken bak ik brood met zeer weinig gist of desem en een lange rijstijd. Tot 24 uur..
zaterdag 11 juni 2016
een tarweroggebrood met zaden en pitten
Een heerlijk geurig brood uit de Römertopf.
1 soep opscheplepel gemengde zaden en pitten
500 gr tarwerogge meel
100 gr bloem
460 gr water
12 gr zout
4 gr droge gist
Roer de droge ingrediënten door elkaar en voeg het water toe.
Roer met een spatel tot het enigszins aan elkaar hangt, of kneed even met je handen. Afdekken, 10 minuten rust.
4 maal trekken en terugduwen -in de kom- met 10 minuten rust tussendoor.
Draai het deeg om, bol op en laat 1 uur rijzen.
Neem het deeg uit de kom, duw plat en stretch & fold 1 maal. Bekleed de binnenkant van de Römertopf met bakpapier.Rol het deeg op en leg in de Römertopf, dek af met plastic.
Laat het deeg 3 kwartier rijzen.
Haal uit het plastic, snijd eventueel de bovenkant van het deeg in met een lame, deksel op de Römertopf en zet het geheel in een koude oven op 240 gr.
Na 45 minuten mag de deksel eraf. Nu nog 10 minuten bakken, uit laten dampen op een rooster en klaar.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten